Invatamant si cultura

© delmadi

 

In comuna exista un numar de 2 scoli si o gradinita:

  •  1 scoala satul Totoiesti clasele I - IV
  •  1 scoala cu clasele I - VIII in Tupilati
  •  1 gradinita cu un numar de 70 de elevi

Distanta maxima fata de scoala a caselor marginase este de 5 km.

 

Biblioteca comunala

Biblioteca comunala Tupilati este amplasata in incinta cladirii Caminului cultural infiintata in anul 1967, are gradul de dotari potrivit mobilierului adecvat institutiei. Biblioteca comunala, la sfarsitul anului 2003 avea pe rafturile sale un numar de 10493 volume cuprinzand atat beletristica cat si scrieri de referinta - istorie, geografie. Biblioteca mai contine si o sala de lectura cu 14 locuri.

Suprafata utila care este destinata de asemenea si accesului public este de 600 mp. In cadrul bibliotecii au loc simpozioane, dezbateri organizate de bibliotecar, unde sunt solicitati cititorii. Dintre activitatile principale se pot enumera:
                 - seri literare
                 - expozitii de desene si concursuri literar - artistice
                 - intalniri cu cititorii bibliotecii comunale
                 - sezatori literare la Hanul Ancutei - "Sadoveniana"

Prin manifestarile organizate in cadrul bibliotecii comunale s-a reusit atragerea a unei bune parti din populatie. Pe raza comunei mai functioneaza biblioteca scolara cu un numar de 5655 volume si o biblioteca la Biserica cu un numar de 1500 volume.

Caminul Cultural

Caminul cultural Tupilati a fost dat in folosinta in anul 1959. Perioada cea mai fructuoasa a caminului a fost dupa 1990 cand au inceput sa se organizeze o serie de manifestari culturale care au reusit sa atraga majoritatea locuitorilor din comuna.

S-a infiintat ansamblul artistic "Ciobanasul", unde membri sunt tarani doritori de a pastra si transmite dansul si cantecul traditional moldovenesc. Acest ansamblu in perioada 1993 - 2000, este posesor a numeroase premii obtinute la diferite festivaluri nationale si internationale. In 1996 este initiatorul unei manifestari de amploare "Sarbatoarea Sanzienelor". Caminul cultural este membru fondator al "Asociatiei de teatru folcloric din Romania". Colaboratori cu ansamblurile artistice din: Franta, Iugoslavia, Danemarca si Republica Moldova.